Verzendtips

Of je nu een groot bedrijf hebt of een kleine onderneming, de kans is groot dat je in meer of mindere mate post en/of pakketten verstuurt. Hoe zorg je ervoor dat je dit zo snel en voordelig mogelijk doet?

Frama

In onze verzendtips bespreken we alle tips en tricks die je nodig hebt om eenvoudig en kosteneffectief jouw verzendproces in te richten. Zo weet je altijd precies hoe je jouw post en pakketten het beste kunt verzenden. Na het lezen van onze verzendtips:

  • Weet je wat de slimste manier is om je post te doen
  • Ben je op de hoogte van de laatste post-ontwikkelingen
  • Bespaar je tijd en geld omdat je ontdekt dat het ook anders kan

Wat is een douaneformulier?

Een douaneformulier is een formulier dat je nodig hebt bij het verzenden van bepaalde goederen naar het buitenland. In sommige gevallen is een douaneformulier verplicht, omdat de douane op basis hiervan kan bepalen of een pakket het land in mag en of er invoerrechten moeten worden betaald.

Vaak wordt een douaneformulier gebruikt bij onderzoeken, problemen of claims. Dit geldt zowel voor pakketten als voor goederen die je als brief verstuurt. Gebruik je het verzendplatform van Frama? Dan is dit een fluitje van een cent. De benodigde informatie komt dan vanzelf in beeld. Eenmaal ingevuld wordt het formulier automatisch toegevoegd aan je verzendlabel.

Wil je weten of jij een douaneformulier nodig hebt, of welk douaneformulier je moet gebruiken? Lees dan ons blog ‘Tips bij gebruik van een douaneformulier’.


Wat is fulfilment?

Fulfilment, ook wel bekend als e-fulfilment of e-logistics, verwijst naar het uitbesteden van logistieke processen voor verschillende soorten ondernemers die iets te versturen hebben. Het omvat het gehele proces van orderverwerking, inclusief opslag, inpakken en verzenden van producten.

Het uitbesteden van fulfilment kan diverse voordelen met zich meebrengen. Het bespaart tijd, zorgt voor meer opslagruimte en in sommige gevallen heb je zelfs geen eigen opslagruimte meer nodig. Ook kun je dankzij fulfilment kosten besparen naarmate je bedrijf groeit.

Benieuwd wat fulfilment voor jou kan doen en hoe Frama daarin een rol kan spelen? Lees dan verder in het blog ‘Wat is fulfilment en hoe zet je dit slim in als ondernemer?’.


Welke printer voor verzendlabels?

Als je op zoek bent naar een printer voor verzendlabels, is een labelprinter een slimme optie. Met een labelprinter print je je verzendlabels een stuk sneller en makkelijker dan met een normale printer. Het is daarbij wel handig om te weten dat er verschillende soorten labelprinters bestaan, met diverse eigenschappen. 

Grofweg kun je kiezen uit twee soorten: een direct thermische labelprinter en een thermische transfer labelprinter. De direct thermische labelprinter gebruikt hitte om een afdruk op een etiket te maken. Een thermische transfer labelprinter maakt gebruik van een transferlint. 

Deze, en meer voor- en nadelen over verschillende labelprinters lees je in het blog ‘De belangrijkste verschillen tussen labelprinters’.


Doet PostNL nog een briefje in de bus?

Het korte antwoord: nee. Sinds 1 juli 2022 is PostNL gestopt met het papieren ‘niet thuis briefje’. In plaats daarvan informeert het bedrijf jou digitaal over de status van je pakketten. 

Als verzender is het dus van groot belang dat je het juiste e-mailadres invoert bij het aanmaken van een zending. Doe je dit niet, dan weet de klant niet of en waar het pakket is afgeleverd en wat de reden daarvan zou kunnen zijn.

Alle ins en outs over het niet thuis briefje lees je in het blog ‘PostNL vervangt 'niet thuis briefje' door digitaal volgen’.


Hoe stuur je post naar het buitenland?

Wil je post naar het buitenland versturen dan moet je op een aantal dingen letten. Denk aan de juiste adressering, een retouradres, frankering en eventueel een telefoonnummer van de ontvanger. Houd ook rekening met de plaatsing van het adres en de manier waarop je je post inpakt. 

In dit blog lees je meer over het juist adresseren van post voor een bestemming in het buitenland.


Hoe moet ik een pakket inpakken?

Als je een pakket wilt inpakken om te verzenden, dan is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te begrijpen wat je verzendt: is het breekbaar? Zwaar? Wat zijn de afmetingen? Aan de hand daarvan kun je bepalen welk type verpakking en bescherming je nodig hebt.

Naast effectief inpakken dien je je te houden aan een aantal richtlijnen. Is jouw pakket machine geschikt? Heb je de juiste aanduidingen gebruikt, zoals ‘breekbaar’ of ‘voorzichtig behandelen’? Deze - en meer tips - lees je in het blog ‘Pakketten verpakken: alles wat je wilt weten’.


Barcodeboeken PostNL

PostNL is gestopt met de verkoop van barcodeboeken voor pakketten en aangetekende post. Dit kan onhandig zijn als je altijd gewend was deze te gebruiken. Maar geen zorgen! Wij hebben een efficiënt en voordelig alternatief voor je.

In plaats van barcodeboeken te gebruiken, kun je je post frankeren met het Frama verzendplatform. Hiermee verzend je eenvoudig verschillende soorten post. Of het nu gaat om een brief, brievenbuspakje of pakket, aangetekend of niet. Naast scherpe tarieven kun je rekenen op vrijblijvend persoonlijk advies van onze postkenners.

Meer weten over de barcodeboeken van PostNL? Lees dan verder in het blog ‘Ook barcodeboeken voor aangetekende post ongeldig: wat nu?’.


Voordelig postzegels kopen

Zoek je op ‘voordelig postzegels kopen’, dan vind je verschillende tarieven en opties. Maar wat is nu echt de goedkoopste optie? Kort gezegd hangt dat af van wat je precies wilt versturen.

Verzend je een brief tot 20 gram, dan is het gebruik van een frankeermachine de goedkoopste optie. Met dit apparaat frankeer je altijd het juiste bedrag voor je poststukken en bespaar je aanzienlijk ten opzichte van de normale postzegel. Ook hoef je niet meer naar het postkantoor. 

Deze - en meer tips om te besparen op je verzendkosten - lees je in ons blog: ‘Voordelig je post frankeren doe je zo’.


Post naar het buitenland versturen: zó moet dat!

Als je post wilt versturen naar het buitenland, dan is er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk aan verschillende tariefzones, priority servicekader en de juiste frankering. Ga je goederen naar het buitenland versturen, dan zijn daar ook strenge regels aan verbonden.

En niet geheel onbelangrijk: adressering. Hierbij gelden voor zendingen naar het buitenland andere regels dan wanneer je post binnen Nederland verstuurt. 

Wil je weten wat deze regels precies zijn? Lees dan verder in het blog ‘Verstuur je post naar het buitenland? Dan moet je dit weten’.


Hoe weet je of je een datalek hebt?

Om te weten of je een datalek hebt, is het eerst belangrijk om te weten wat de kenmerken van een datalek zijn. Een datalek, ook wel privacylek genoemd, houdt in dat persoonsgegevens en/of andere privacygevoelige informatie in handen valt van partijen voor wie deze niet bedoeld zijn. 

Ook het verlies van persoonsgegevens zonder beschikbaarheid van een back-up wordt als datalek beschouwd. Ondanks het feit dat het risico op een datalek nooit volledig beperkt kan worden, zijn er gelukkig wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om dit risico te minimaliseren.

Benieuwd wat deze stappen zijn? Je vindt ze in ons blog ‘De kenmerken van een datalek - en dit kun je er tegen doen’.


Een verzendlabel aanmaken, hoe moet dat?

Een verzendlabel aanmaken kan op verschillende manieren. Je kunt je zending afgeven bij een PostNL locatie, waar het pakket wordt voorgemeld en een verzendlabel op je pakket wordt geplakt. Een eenvoudige, maar tijdrovende methode.

Het beste maak je verzendlabels aan met Frama. Dit is ideaal als je meerdere pakketten wilt verzenden. Daarnaast bespaar je ook geld, omdat het postkantoor extra kosten rekent voor het voormelden. Met het Frama verzendplatform genereer je gemakkelijk online verzendlabels die je vervolgens kunt afdrukken. Proberen? Een account aanmaken is gratis!

Meer informatie over het aanmaken van een verzendlabel lees je in het blog ‘Een verzendlabel aanmaken, hoe moet dat?’.


Welke postbedrijven zijn er?

Als je post wilt versturen zijn er diverse postbedrijven waar je uit kunt kiezen. In Nederland heb je keuze uit grote postbedrijven als PostNL, DHL, DPD en UPS, waarvan PostNL het bekendste postbedrijf is. 

Naast deze grote spelers zijn er ook kleinere bedrijven actief op de postmarkt. Denk bijvoorbeeld aan lokale koeriersdiensten. Een opkomende trend in deze sector is de fietskoerier, die met oog op duurzaamheid de post ophaalt en direct bij de ontvanger of een postpunt aflevert. 

In het blog ‘De grootste postbedrijven van Nederland’ lees je meer over dit topic.


Wat is piektoeslag?

Piektoeslag is een extra vergoeding die postbedrijven zoals PostNL in rekening brengen tijdens drukke periodes rondom de feestdagen. Denk aan Sinterklaas, Kerstmis, Black Friday en Cyber Monday. Het aantal pakketten neemt in deze tijd aanzienlijk toe, waardoor PostNL speciaal voor deze periode meer personeel en materiaal ingezet.

In 2022 werd er van 20 november tot 31 december een piektoeslag van € 0,25 toegepast op het versturen van pakketten. Daarnaast gold er in die periode een piektoeslag van € 0,15 op een brievenbuspakje. Deze toeslagen waren van toepassing op elk soort zending, of het nu een retourzending was of een normale zending. 

Meer weten over piektoeslagen? Lees dan het blog ‘Piektoeslag rondom de feestadagen’.


Goederen verzenden naar Engeland? Houd hier rekening mee

Sinds 2020 is Brexit een feit. Hoewel Engeland in Europa blijft, volgt het land niet langer de Europese wetgeving. Hierdoor is sinds januari 2021 geen vrij verkeer van goederen meer mogelijk tussen Engeland en Nederland.

Ben je een zakelijke verzender, dan draag je zelf je BTW af aan de Britse belastingdienst. Ook dien je bij zendingen met een bepaalde waarde rekening te houden met mogelijke invoerrechten en inklaringskosten. 

Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat en wat nog meer belangrijk is? Bekijk dan ons blog ‘Brexit in 2021: dit betekent het voor het verzenden van je goederen’.


Advies op maat

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog, over welke optie het best bij jouw bedrijf past of wil je iets anders weten? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen
bubble
bubble1