Pakketten verpakken: alles wat je wilt weten

post-verpakken
Blog overzicht  |  

Wil je een pakket verzenden? Dan is het belangrijk dat de verpakking aansluit bij wat je gaat versturen. Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden zoals het verpakkingsmateriaal, de afmetingen van je verpakking en eventuele bescherming waarmee je voorkomt dat het product schade oploopt. 

Om je goederen zo veilig en netjes mogelijk te verzenden zijn er tal van mogelijkheden - te beginnen bij de verpakking zelf.

Tips voor verpakken

Verstuur je iets breekbaars of een voorwerp met afwijkende vorm of afmetingen? Hieronder vind je een aantal bruikbare tips (klik hier voor nog meer tips!).

Breekbaar
Is het product dat je gaat versturen breekbaar? Wikkel het dan in meerdere lagen bubbeltjesplastic en zorg dat het goed is gefixeerd in de verpakking zodat het niet heen en weer schuift.

Meerdere voorwerpen
Indien je meerdere voorwerpen in één pakket verstuurt is het belangrijk dat de voorwerpen elkaar niet raken om schade te beperken.

Zwaar voorwerp
Wil je een zwaar voorwerp versturen? Gebruik dan voor alle zijden piepschuimblokken - en dus géén zacht verpakkingsmateriaal zoals bubbeltjesfolie of papierproppen. Dit biedt een zwaar voorwerp onvoldoende bescherming.

Wanden
Zorg dat de inhoud van de doos de wanden niet raakt aan de binnenkant. Door het stapelen van pakketten ontstaat er namelijk extra druk op je pakket.

Opvulling
Gebruik lucht- of schuimkussens, beschermende vlokken, piepschuimblokken en/of papierblokken om je pakket op te vullen.

Samen
Vermijd het inpakken van zware voorwerpen samen met lichtere en/of breekbare voorwerpen.

Verpakkingsvoorwaarden

Naast effectief verpakken is het belangrijk dat je je houdt aan de opgedragen richtlijnen die gelden bij het verzenden van een pakket. Verstuur je een pakket met Frama dan zijn de AVG-richtlijnen van PostNL van toepassing.

Pakketten worden beoordeeld op sorteermachinegeschiktheid. Een pakket is geschikt voor de sorteermachine wanneer het zonder hulpmiddelen door de sorteermachine verwerkt kan worden zonder dat hierbij mens, machine of inhoud een risico van beschadiging oplopen.

Pakketten die niet voldoen aan deze geschiktheid moeten handmatig verwerkt worden. Dit kan de overkomstduur vertragen. Daarnaast geldt een toeslag voor handmatige verwerking. Met betrekking tot verpakken is handmatige verwerking nodig wanneer er sprake is van:

  • Aanduiding op het pakket: 'breekbaar' of 'voorzichtig behandelen'
  • Kokers of overige verpakkingsvormen waarbij het label niet horizontaal kan worden verwerkt. Voor ronde kokers geldt te allen tijde een toeslag.
  • Hout, metaal, gesealde pakketten en folies (bijvoorbeeld noppenfolie) of piepschuim.
  • Adres en barcode niet op de grootste of langste zijde kunnen.
  • Met tape of ander bindmateriaal 2 of meer pakketten samengevoegd tot 1 pakket.
  • De inhoud niet gefixeerd is in de verpakking (schuift heen en weer).
  • Pakketten die kleiner zijn dan 10 x 10 x 1 cm of groter zijn dan 100 x 70 x 58 cm.

Bij overschrijding van de maximale pakketdimensies (formaat 175 x 78 x 58 cm en/of gewicht >31,5 kg) wordt per pakket een toeslag in rekening gebracht. Deze toeslag komt nog bovenop het tarief voor het pakket.

 

Nieuwe toeslag sinds 2021

Per 1 januari 2021 wordt een toeslag berekend voor pakketten met veel volume (lxbxh). PostNL investeert in manieren om alle pakketten goed en snel te bezorgen, maar sommige pakketten zijn zó groot dat ze een groot deel van de beschikbare logistieke ruimte innemen. Hierdoor zijn ze ook moeilijker te verwerken.

Pakketten met veel volume krijgen daarom vanaf 1 januari 2021 een toeslag zodat zowel kleine als grote pakketten volgens de afspraken geleverd kunnen worden.

De toeslag geldt voor alle pakketten met een inhoud die groter is dan 50 dm3:

  • 50 dm3 - 100 dm3: toeslag € 0,54
  • 100 dm3 - 200 dm3: toeslag € 1,63
  • > 200 dm3: toeslag € 3,27

Persoonlijk advies

Wil je weten welk verpakkingsmateriaal het best bij jouw producten en goederen past? Onze postadviseurs voorzien jou graag van vrijblijvend advies op maat.

Advies op maat
bubble
bubble1
Blog overzicht