Tips bij gebruik van het douaneformulier

Blog overzicht  |  

Wil je goederen verzenden naar het buitenland? Dan heb je misschien een douaneformulier nodig. In dit blog geven we je een aantal handige tips voor het gebruik van een douaneformulier. 

  1. Wat is een douaneformulier?
  2. Zo vul je een douaneformulier in
  3. Verschillende douaneformulieren
  4. Geen douaneformulier: wat nu?

Wat is een douaneformulier?

Een douaneformulier is een formulier dat je nodig hebt bij het versturen van sommige zendingen naar het buitenland. Een douaneformulier is verplicht als:

  • Je goederen naar een bestemming buiten Europa verstuurt.
  • Je goederen verstuurt naar een land in Europa dat geen lid is van de EU.

Je dient een douaneformulier toe te voegen bij goederen in een pakket, maar ook bij een brief met goederen erin. Op basis van het ingevulde formulier, kan de douane bepalen of het pakket het land in mag en of je invoerrechten moet betalen. 

Een douaneformulier is een officieel document dat ook gebruikt wordt bij eventuele onderzoeken, problemen of claims. Het is dus van belang om alle informatie zo concreet mogelijk en naar waarheid in te vullen.

Zo vul je een douaneformulier in

Frankeer je je goederen thuis offline, dan moet je zelf de juiste douanepapieren toevoegen. Je kunt de CN22- en CN23-douaneverklaringen online downloaden en printen. Het bijvoegen van de juiste formulieren kan foutgevoelig zijn. Beter kun je je goederen daarom online voormelden met bijvoorbeeld het verzendplatform van Frama.

Geautomatiseerd met Frama

Verstuur je je goederen met het verzendplatform van Frama, dan hoef je je geen zorgen te maken over het vergeten van een douaneformulier - of het toevoegen van een onjuist douaneformulier. Ongeacht hetgeen je verstuurt, wordt het goede douaneformulier automatisch toegevoegd. Het enige wat jij nog moet doen is het invoeren van alle informatie. Alle benodigde douanepapieren zijn ingebouwd in onze software. Zo makkelijk is het!


Online frankeren zorgt voor de makkelijkste verwerking en verzending van jouw pakket naar het buitenland. Omdat dit proces geautomatiseerd is, is de kans klein dat je een douaneformulier vergeet - of verkeerd invult.

Wees volledig

Let erop dat je bij het invullen van een douaneformulier echt alle gevraagde gegevens invult. Ook wanneer iets niet verplicht lijkt.

Sinds enige tijd zijn de regels aangescherpt in veel landen. Hierdoor kijken bepaalde landen tegenwoordig alleen naar de formulieren die volledig zijn ingevuld. Heb je niet alles ingevuld? Dan kan de douane ervoor kiezen een zending vast te houden - en zal je pakket of brief dus niet aankomen.

Verschillende douaneformulieren

Afhankelijk van waar je je pakket naar toe stuurt, heb je een bepaald douaneformulier nodig. Er zijn twee opties: een CN22- of CN23-formulier. Op een CN23-formulier moet je doorgaans meer informatie achterlaten dan op een CN22-formulier.

CN22-formulier

  • Brief t/m 2 kilogram
  • Aangetekende brief t/m 2 kilogram
  • Pakket zonder track & trace t/m 2 kilogram
  • Partijenpost (pakjes) buitenland t/m 2 kilogram

CN23-formulier

  • Brief met verzekerservice t/m 2 kilogram
  • Pakket met verzekerservice t/m 20 kilogram
  • Pakket t/m 20 kilogram
  • Pakket aangetekend t/m 20 kilogram

Geen douaneformulier: wat nu?

Voeg je geen douaneformulier toe aan een zending waarbij dat eigenlijk wel zou moeten, dan is de kans groot dat jouw goederen retour worden verzonden of zelfs worden vernietigd. 

Vond je dit een interessant blog en wil je meer lezen? Klik hier voor alle verzendtips.

Vrijblijvend advies

Wil je meer weten over de diensten van Frama of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact met ons op. Onze postadviseurs staan voor je klaar

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht