De belangrijkste verschillen tussen labelprinters

Frama labelprinter
Blog overzicht  |  

Om een pakket te kunnen versturen heb je een verzendlabel nodig. De makkelijkste en snelste manier om zo’n verzendlabel te genereren, is door deze te printen met een labelprinter. Maar hoe weet je welke labelprinter je moet kiezen? In dit blog vertellen we alles over dit handige apparaat!

 1. Wat is een labelprinter?
 2. Verschillende soorten labelprinters
 3. Aansluiting labelprinter
 4. Direct Printing met Frama
 5. Handig labelprinter abonnement
 6. Alternatieven voor labelprinter

Wat is een labelprinter?

Een labelprinter kun je gebruiken om verzendlabels te printen voor brieven en pakketten. Met een labelprinter maak je het jezelf gemakkelijk, al helemaal in combinatie met Frama. Koppel de labelprinter met het verzendplatform, voer de gegevens van de ontvanger in en print het label. Na afloop kun je het gebruikte adres opslaan in je adresboek zodat je deze de volgende keer niet opnieuw hoeft in te voeren.

Verschillende soorten labelprinters

In hoofdlijnen kun je kiezen uit twee soorten labelprinters: een direct thermische labelprinter en een thermische transfer labelprinter. De direct thermische printer is zeer geschikt voor verzendlabels - en zo bestaan er nog een aantal andere verschillen tussen deze printersoorten. We lichten ze hieronder toe.

Direct thermische labelprinter

Bij een direct thermische labelprinter bevatten de etiketten een toplaag met een speciale kleurstof. Deze toplaag reageert op de warmte van de printer: op de verwarmde delen van het etiket verschijnt vervolgens een opdruk.

Het voordeel van deze methode is dat je geen extra materialen nodig hebt. Je gebruikt alleen een rol met etikketten. Een nadeel van direct thermisch printen zou kunnen zijn dat de afdruk minder lang houdbaar is: de opdruk vervaagt naar verloop van tijd.

Hoelang het duurt voor je label vervaagt hangt af van verschillende factoren, waaronder direct zonlicht dat op het label schijnt. Voor het printen van verzendlabels is dit geen probleem aangezien je de labels niet langer dan een paar weken gebruikt. De direct thermische labelprinter is dus perfect voor het drukken van je verzendlabels.

Thermische transfer labelprinter

De thermische transfer labelprinter wordt ook wel labelprinter met thermische overdracht genoemd. Bij deze printer wordt geprint met een transferlint. Doordat het lint verhit wordt, krijg je tekst en beeld op je etiket. Het grote voordeel van thermisch transfer printen, is dat de afdruk op het label langer leesbaar blijft.

Een nadeel van deze methode is dat je er een los transferlint bij nodig hebt. Deze moet je opnieuw kopen wanneer er eentje op is. Dat kost je extra tijd en geld in tegenstelling tot de direct thermische labelprinter.

labelprinter

Labelprinter

Een labelprinter maakt het versturen van jouw post en pakketten nog eenvoudiger. Verstuur één of meerdere brieven binnen een aantal seconden tegen een voordelig tarief.  

  •  
   Adres en de frankering op één verzendlabel
  •  
   Aanmaken en printen vanaf je computer
  •  
   Aansluiten is heel eenvoudig via USB of LAN
 Meer informatie

Aansluiting labelprinter

Naast verschillende labelprinters, bestaan er ook verschillen met betrekking tot het aansluiten van de labelprinter. Zo kun je de labelprinter aansluiten met een USB-kabel, maar ook op het netwerk.

USB labelprinter

Een USB labelprinter is volgens velen de standaard. Hierbij sluit je je labelprinter met USB-kabel aan op je computer om te kunnen printen. Wil je een stapje verder gaan en nog meer gemak? Sluit je printer dan aan op een netwerk.

Bedraad via netwerk

Sommige labelprinters kun je ook als netwerk printer gebruiken. Met een utp-kabel kun je deze aansluiten en zo delen met meerdere gebruikers binnen hetzelfde netwerk. Op een kantoor is dit heel handig: dankzij de kabel heb je altijd een stabiele verbinding. Wij raden dit dan ook zeker aan, helemaal als je regelmatig met meerdere mensen gebruik maakt van de labelprinter.

Direct Printing met Frama

Gebruik je de labelprinter in combinatie met het Frama verzendplatform? Dan ben je klaar voor extra efficiënte verzending, dankzij Direct Print. Hierbij is het mogelijk om direct naar de printer af te drukken, ongeacht waar je op dat moment bent. Met één druk op de knop worden de verzendlabels direct geprint op de labelprinter.

Om gebruik te maken van Direct Printing moeten er een aantal instellingen op het netwerk worden geconfigureerd. Hier heb je slechts een aantal dingen voor nodig:

 • IP-adres
 • Poortnummer
 • Toegang tot de router

Kom je er niet uit? Dan helpen onze medewerkers je graag op weg!

Handig labelprinter abonnement

Bij Frama bieden wij de mogelijkheid een labelprinter te huren voor slechts € 5,95 per maand. Op die manier hoef je er zelf geen aan te schaffen en heb je geen gedoe als de labelprinter kapot gaat. Wij zorgen dan dat je zo snel mogelijk weer verder kunt.

Wij faciliteren direct thermische printers van Bixolon; om precies te zijn de XD5-40D. Dit is een compacte en veelzijdige labelprinter, met een snelle verwerking van labels 10 x 15 cm. De labelprinter is te gebruiken met zowel Windows- als Mac computers.

Alternatieven voor de labelprinter

Twijfel je nog of een labelprinter iets voor jou is of ben jij meer van de ‘oude stempel’? Er zijn ook andere manieren om je verzendlabels te printen. Je kunt je labels bijvoorbeeld afdrukken met een normale printer en deze met tape op de doos plakken of in een doculop stoppen en op de doos plakken. Ook kun je je etiketten printen op een A4 waarbij er 4 stickers op een vel zitten. Keuze genoeg, dus!

Meer tips? Bekijk hier alle verzendtips.

Advies op maat

Heb je vragen over de labelprinter, over welke optie het best bij jouw bedrijf past of wil je iets anders weten? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht