Verstuur je post naar het buitenland? Dan moet je dit weten

post-versturen-buitenland
Blog overzicht  |  

Van alle poststukken die vanuit Nederland verzonden worden heeft het grootste deel een bestemming in Nederland. Daarnaast gaan er uiteraard ook post, brieven en pakketten naar het buitenland. Wat zijn de tarieven voor een poststuk naar het buitenland en waar dien je rekening mee te houden bij het versturen van post naar het buitenland?

 1. Tariefzones in het buitenland
 2. Priority servicekader
 3. Eenvoudig post frankeren met de frankeermachine
 4. Goederen als briefpost
 5. Goederen versturen buiten de EU
 6. Adressering

Tariefzones in het buitenland

Houd bij het versturen van post naar het buitenland rekening met de verschillende tariefzones die PostNL hanteert. Voor brieven zijn deze zones eenvoudig ingedeeld: Europa en Wereld. Voor pakketten zijn er meer zones: EUR1, EUR2 en Wereld. 

Meer informatie over deze zones en tarieven lees je in ons e-book Posttarieven. Houd er rekening mee dat zendingen met goederen door douaneafhandeling vertraging kunnen oplopen. 

Priority servicekader

Voor het verzenden van losse post maak je altijd gebruik van het Priority servicekader. Je Priority post dient voorzien te zijn van een Priorityzegel, Prioritysticker of de Priority-afbeelding op je zending. De frankeermachines van Frama frankeren deze automatisch mee. Wel zo gemakkelijk. Een Priority-aanduiding is altijd nodig zodat je post in het buitenland met voorrang behandeld wordt.

Verstuur je in één keer meerdere brieven dan kom je in aanmerking voor Partijenpost. Met Frama Flex is het mogelijk om adresbestanden eenvoudig te importeren en wordt Priority automatisch geprint op labels voor buitenlandse zendingen.

Eenvoudig post frankeren met de frankeermachine

Briefpost frankeer je zeer eenvoudig met een frankeermachine van Frama. Alle tarieven staan in de machine voorgeprogrammeerd en de Priority-afbeelding wordt automatisch geprint zodra je een poststuk naar het buitenland verstuurt. De voordelen van een frankeermachine ervaar je al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij krijg je een frankeermachine inclusief inkt, onderhoud en service.

Goederen als briefpost

Sinds 1 januari 2020 is het niet meer toegestaan om goederen internationaal te versturen als briefpost. Alle goederen naar het buitenland moeten online worden voorgemeld en voorzien worden van een barcode. Deze regels gelden voor alle postale bedrijven wereldwijd. 

Goederen betreffen alles dat afwijkt van een brief of kaart, met uitzondering van een pas, boek, creditcard of gratis promotie-artikel.

Voordelig en efficiënt

Al vanaf 7,95 per maand krijg je een frankeermachine inclusief inkt, onderhoud en service.


Verstuur je goederen naar het buitenland en vind je de kosten voor het versturen van een pakket te hoog? Neem dan eens een kijkje op het verzendplatform van Frama: naast pakketten, kun je hier ook een buspakje of pakje internationaal verzenden. Daarmee bieden wij je een goed en voordelig alternatief.

Door gebruik te maken van het verzendplatform bespaar je op portokosten en wordt je postproces geoptimaliseerd.

Goederen versturen buiten de EU

Wil je goederen versturen naar landen in Europa die geen lid zijn van de Europese Unie of naar een bestemming buiten Europa? Dan dien je een douaneformulier te gebruiken.

Let op: overheden worden steeds strenger op de goederen die hun land binnenkomen. Vul daarom altijd je douaneformulier correct en volledig in, om te voorkomen dat een zending vast wordt gehouden (en dus niet wordt bezorgd in het land van bestemming). 

CN22 formulier

Het CN22 formulier heb je nodig als je één van deze poststukken verstuurt:

 • Brief t/m 2 kilogram
 • Brief aangetekend t/m 2 kg
 • Pakket zonder track en trace t/m 2 kg
 • Partijenpost (pakjes) buitenland t/m 2 kg

CN23 formulier

Het CN23 formulier heb je nodig als je één van deze poststukken verstuurt:

 • Brief met verzekerservice t/m 2 kg
 • Pakket met verzekerservice t/m 30 kg
 • Pakket t/m 30 kg
 • Pakket aangetekend t/m 30 kg

Via het verzendplatform van Frama verstuur je eenvoudig goederen. Je hoeft geen losse douanepapieren papieren toe te voegen: de benodigde formulieren worden automatisch gegenereerd op basis van het land waar je naar toe verstuurt.

Adressering

Het land van bestemming dient altijd in het Nederlands of Engels vermeld te zijn op het poststuk. Daarnaast moeten het land en de plaatsnaam altijd in hoofdletters vermeld worden, met daarbij het land op de onderste regel.

Meer tips en trucs over adressering lees je in het blog dat we schreven over post adresseren voor een bestemming in het buitenland. Ook vind je op onze verzentips-pagina meer tips over hoe jij tijd en geld bespaart op jouw verzendproces.

Wil je een persoonlijk en vrijblijvend advies?

Onze adviseurs staan voor je klaar om passend advies op maat te geven, gratis en vrijblijvend!

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht