Post versturen: 4 tips om tijd en geld te besparen

Blog overzicht  |  

Hoe doe jij de post? Op basis van wat je verstuurt en hoeveel je verstuurt kun je jouw postproces zo efficiënt mogelijk inrichten. Dit betekent: minder kosten, meer gemak en meer tijd voor de dingen die écht prio hebben. Wij geven een aantal handige tips. 

 1. Brievenbuspakje
 2. Digitale postzegel
 3. Partijenpost
 4. Frankeermachine

Misschien ken je het wel: je wilt een paar poststukken snel verzenden en je gaat naar het postkantoor om het pakketje of de brieven te laten frankeren. Maar eigenlijk heb je helemaal geen zin en tijd om in de rij te staan voor postzegels - en laat je een pakketje bij het postkantoor frankeren, dan betaal je daar ook nog eens extra kosten voor.

Gelukkig kan het een stuk makkelijker en sneller! Door op een andere manier naar je post te kijken en eventueel je proces anders in te richten of andere keuzes te maken, kun je veel tijd, geld en frustratie besparen. 

1. Brievenbuspakje

Verstuur jij jouw zendingen altijd als  ‘gewoon pakket’? Dan kan het slim zijn om eens te kijken of hetgeen dat je verstuurt in aanmerking komt voor verzending als brievenbuspakje.

Een brievenbuspakje is altijd een paar euro goedkoper dan een normaal pakket. Dat tikt flink aan als je meerdere zendingen hebt. Daarbij geniet je bij een brievenbuspakje nog steeds van dezelfde voordelen: snel online voormelden en track en trace.

Voorwaarden brievenbuspakje

Belangrijk is dat het pakje - de naam zegt het al - door de brievenbus past. De maximale afmetingen voor een brievenbuspakje zijn 38 x 26,5 x 3,2 cm. Ook mag het totale gewicht van de zending niet meer dan 2 kilo zijn.

Voldoet jouw zending aan deze voorwaarden? Twijfel dan niet langer en verstuur het als brievenbuspakje. Niet alleen bespaar je tijd en geld, maar ook hoeft de ontvanger niet thuis te zijn om het in ontvangst te nemen. Minder retouren en meer CO₂-neutraal!

Check vooraf wel altijd goed of je zending écht door de brievenbus past. Wanneer je pakje niet soepel in de brievenbus past, kan het zijn dat PostNL je zending handmatig moet verwerken en daar krijg je een toeslag voor. Dat zou zonde zijn!

Meer informatie over het brievenbuspakje lees je het blog.

C4 formaat brief

Ook kan het goed zijn om te kijken naar je briefpost. Verstuur je namelijk brieven die groter zijn dan C4 formaat (22,9 cm x 32,4)? Dan betaal je daar met een (digitale) postzegel al meer voor dan voor een brievenbuspakje. 

Ons advies zou dan altijd zijn om jouw poststuk als brievenbuspakje te versturen. Dit is goedkoper en daarnaast weet je dankzij track en trace wat de bezorgstatus van je pakje is.

2. Digitale postzegel

Naast het brievenbuspakje heb je meerdere opties om kleinere en lichtere poststukken te versturen voor een nóg voordeliger tarief. Afhankelijk van het gewicht en de grootte van een zending, kan je kiezen voor een digitale postzegel. 

Vanwege de lage kosten, maar ook vanwege andere redenen kan de digitale postzegel een hele handige oplossing zijn voor jou als ondernemer. Koop je namelijk de digitale postzegel via het Frama verzendplatform, dan vind je alle data altijd overzichtelijk terug in je account.

Eenvoudig en snel

Normaal gesproken koop je een postzegel, doe je de brief op de post en weet je daarna niet meer precies welk adres je hebt opgeschreven. Verstuur je meerdere brieven tegelijk, dan wordt het al helemaal lastig om overzicht te bewaren over wat je nu precies hebt verstuurd. Bij de digitale postzegel heb je daar geen last meer van.

Je kunt de postzegel eenvoudig aanschaffen via jouw gratis MijnFrama account. Tijdens het aanmaken van de digitale postzegel voer je alle gegevens van de ontvanger in. Deze gegevens kun je opslaan in het systeem zodat je ze een volgende keer weer kunt gebruiken. 

Nooit meer handmatig adressen schrijven of invoeren

Dankzij slimme technologie die we gebruiken bij het invoeren van het adres, wordt de kans op invoeren van een verkeerd adres aanzienlijk verkleind. Het systeem controleert namelijk automatisch of de ingevoerde postcode en huisnummer een match zijn. 

Je kunt de adressen ook uploaden met een excel bestand, zodat je ze niet handmatig in hoeft te tikken. Heb je een webshop? Dan importeren wij via een API-koppeling alle benodigde adressen naar het verzendplatform.

Nadat je de adressen hebt ingevoerd, wordt de postzegel automatisch gegenereerd. Je kunt de postzegel vervolgens printen met je eigen printer, of met een handige labelprinter

Verschillende tarieven

Kies uit verschillende digitale postzegels op basis van gewicht en formaat van jouw poststuk. Wij hanteren verschillende tarieven voor poststukken van 0-20 gram, 20-50 gram en 50-100 gram. Zo betaal je nooit te veel!

labelprinter

Labelprinter

Een labelprinter maakt het versturen van jouw post en pakketten nog eenvoudiger. Verstuur één of meerdere brieven binnen een aantal seconden tegen een voordelig tarief.  

  •  
   Adres en de frankering op één verzendlabel
  •  
   Aanmaken en printen vanaf je computer
  •  
   Aansluiten is heel eenvoudig via USB of LAN
 Meer informatie
     

3. Partijenpost

Wanneer je meer dan een paar brieven of goederen wilt verzenden, kan het ook interessant zijn om eens te kijken naar partijenpost. Hierbij verstuur je meerdere poststukken tegelijk in één keer en kun je goedkoper uit zijn dan wanneer je per los poststuk betaalt.

Let er wel op dat je voor het versturen van partijenpost aan een minimum orderbedrag moet voldoen. Kom je hier niet aan met je portokosten? Dan kun je deze optie beter overslaan. Ga je voorbij deze minimum orderwaarde, dan is het zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken.

Weet je niet waar je moet beginnen of heb je andere vragen? Bij Frama helpen we je graag op weg. We kijken mee naar je postbehoefte en geven je persoonlijk advies op maat. Neem zeker contact op voor de mogelijkheden!

4. Frankeermachine

Last but not least: de frankeermachine. Deze trouwe vriend kan bij het besparen van kosten goed van pas komen, voornamelijk als je goederen verstuurt. Tip van ons is om altijd de tarieven die je online ziet te vergelijken met de tarieven die je op je frankeermachine hebt. Afhankelijk van het aantal poststukken dat je verstuurt zou het goed kunnen dat je met de frankeermachine voordeliger uit bent. 

Heb je geen frankeermachine of labelprinter maar wil je er wel graag eentje proberen? Dat kan nu 3 maanden gratis! Neem contact met ons op om de voorwaarden te bespreken.

 

Advies op maat

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of wil je iets anders weten? Neem dan contact met ons op. Voor meer informatie kun je ook kijken op onze verzamelpagina voor verzendtips.

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht