De voordelen van partijenpost

partijenpost
Blog overzicht  |  

Heb jij meerdere poststukken die je in één keer wil versturen? Dan kan het voordelig én handig zijn om jouw post te verzenden als partijenpost. Er zijn verschillende vormen partijenpost met elk andere mogelijkheden en voordelen. Benieuwd hoe het werkt? Lees dan snel verder!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschil is in partijenpost binnen Nederland en naar het buitenland. Daarnaast zijn er verschillende soorten partijenpost. Grofweg is er onderscheid tussen partijen klein, groot, speciaal, gemengd en gemengd extra.

Tot slot is er nog verschil in de bezorgsnelheid van 24 uur of 'vaste bezorgdagen'. Ofwel: jouw post morgen op de mat of als je minder haast hebt op vaste bezorgdagen (voorheen was dit 48-72 uur maar dit is sinds 2023 veranderd). Afhankelijk van de dag waarop je de partij aanbiedt wordt de partij binnen een bepaald tijdsbestek bezorgd. De prijs van je partijenpost kan hierdoor lager zijn.

Partijenpost gemengd en gemengd extra

Bij partijenpost gemengd kun je verschillende soorten en formaten poststukken in één partij aanbieden zonder deze vooraf per stuk te wegen. Dit is een super efficiënte manier om jouw post te versturen, want je bespaart op deze manier een hoop gedoe en tijd. De kosten van partijenpost gemengd worden berekend op basis van het gemiddelde gewicht per stuk en het totale aantal poststukken dat je aanbiedt.

Het is met partijenpost gemengd toegestaan om verschillende formaten brievenbuspost door elkaar aan te bieden. Per stuk wegen is niet nodig. Je telt het aantal poststukken, weegt het totaal gewicht van de partij en je stopt alles gewoon bij elkaar in één grote zak. Kind kan de was doen. Ook als je partij niet zo groot is biedt partijenpost gemengd de oplossing. Er is namelijk alleen sprake van een minimum orderbedrag en dus niet van een minimaal aantal van 250 poststukken.

Let op: vanaf januari 2023 is het niet langer toegestaan om ook goederen te versturen met partijenpost gemengd. Partijenpost gemengd is enkel voor papier of brieven versturen. Het formaat van de envelop mag maximaal t/m C4 zijn, 10 mm dik zijn en maximaal 350 gram wegen. Is je brief dus groter, zwaarder of dikker of bevat het goederen dan gebruik je gemengd extra.

Heb je vragen of wil je gratis advies? Neem dan contact op met onze postadviseurs. We staan je graag te woord.

Tip

Het minimum orderbedrag van € 17,50 wordt altijd als minimum berekend. Ook als je maar een paar brieven aanbiedt. Door goed op te letten en de juiste keuzes te maken kun je behoorlijk besparen op je portokosten. Heb je te weinig om aan te bieden als partij dan kun je misschien beter je post frankeren met de frankeermachine. De post een dag uitstellen kan natuurlijk ook. 

Let op! Vanaf 1 juli 2023 verandert het minimum orderbedrag van € 17,50 naar € 23,50. Voor buitenland geldt een verhoging van € 22,- naar € 23,50. 

Partijenpost Klein, Groot en Speciaal

Als je meer dan 250 stuks te verzenden hebt dan kan je jouw partij aanbieden als partijenpost Klein, Groot of Speciaal. De categorie die je kiest hangt af van het formaat en gewicht van het poststuk.

Klein T/m C5 0-50 gram Zelfde uiterlijk, formaat en gewicht Papier
Groot T/m C4 0-350 gram Zelfde uiterlijk, formaat en gewicht Papier
Speciaal Max 380 x 265 x 32 mm 0-2 kg Zelfde uiterlijk, formaat en gewicht Alle soorten ook goederen


Partijenpost buitenland

Voor partijenpost naar het buitenland gelden ongeveer dezelfde mogelijkheden als voor de partijenpost binnen Nederland. Ook hier kun je kiezen uit Gemengd, Klein, Groot en Speciaal. 

Let op: sinds 1 januari 2020 is het niet meer toegestaan om goederen mee te sturen met partijenpost naar het buitenland! Deze moet je voortaan versturen als pakket. Voorzie jouw poststukken altijd van een priority logo en een PostNL Port Betaald aanduiding.

‘Welke vorm van partijenpost is het meest geschikt voor mij?’

Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid post die je wilt versturen kun je kiezen voor een bepaalde vorm van partijenpost. Wij zetten een aantal voorbeelden voor je op een rijtje.

Partijenpost gemengd

Kies voor partijenpost gemengd Binnenland als:

  • Je een partij verstuurt die bestaat uit verschillende soorten brieven 
  • Je een partij hebt met hetzelfde formaat poststukken, maar minder dan 250 stuks (mits het papier is)
  • Je meer portokosten moet betalen dan het minimum orderbedrag* van € 17,50

*Let op! Vanaf 1 juli 2023 verandert het minimum orderbedrag van € 17,50 naar € 23,50. Voor buitenland geldt een verhoging van € 22,- naar € 23,50. 

Verstuur je partijenpost gemengd met verschillende soorten brievenbuspost dan mogen deze poststukken maximaal 350 gram per stuk wegen, 10 mm dik zijn en een maximaal formaat van een C4 envelop. 

Partijenpost gemengd extra

Kies voor partijenpost gemengd extra Binnenland als:

  • Je een partij verstuurt die bestaat uit verschillende poststukken die niet onder klein of groot vallen, of (ook) goederen bevatten
  • Je brieven/ papier verstuurt maar de envelop groter is dan C4
  • Je brieven/ papier verstuurt maar het poststuk zwaarder is dan 350 gram en/ of dikker dan 10 mm

Partijenpost Klein, Groot of Speciaal

Kies voor partijenpost Klein, Groot of Speciaal als:

  • Je 250 of meer dezelfde poststukken hebt die door de brievenbus passen
  • Je kleine of juist grote poststukken wilt versturen

Via het verzendplatform meld je eenvoudig partijenpost aan tot 5.000 stuks.

Heb je een grotere partij of twijfel je nog wat de beste optie is voor jou partij? Onze adviseurs staan voor je klaar om passend advies op maat te geven, gratis en vrijblijvend! 

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht