Gepubliceerd op: 14 september 2011
Laatst bijgewerkt op: 4 augustus 2020

Deze informatie is verouderd! Klik hier voor de recentste blog.

 

Post was in Nederland lange tijd een monopolieactiviteit die werd uitgevoerd door een staatsbedrijf. Na de beursgang in 1994 vervulde een gereguleerd privaat bedrijf deze monopoliepositie. Na een geleidelijke liberalisering is het sinds 2009 elk bedrijf toegestaan om alle postdiensten aan te bieden. In het regelgevende kader werd nadrukkelijk ruimte geboden voor nieuwe postbedrijven om hun eigen logistieke netwerk op te bouwen en te ontwikkelen. Op dit moment wordt de postmarkt gekenmerkt door aanzienlijke concurrentie op de markt voor zakelijke partijenpost in de 24-, 48- en 72+-uurs markt. Het voordeel voor u als bedrijf is dat u eindelijk zelf een keuze kunt maken met welk postbedrijf u al uw post wilt laten bezorgen. Een overzicht van de bekende postbedrijven die het overgrote deel van de post in Nederland bezorgen.

PostNL

Het grootste en bekendste postbedrijf van Nederland is PostNL. PostNL bezorgt dagelijks al uw post waaronder reclamedrukwerk, geadresseerd en ongeadresseerd, huis aan huis, pakketten en losse briefpost. PostNL is actief op het gebied van post, pakketten en e-commerce.

Ze zijn een sterke speler op de Nederlandse markt en dankzij de liberalisering van de postmarkten in Europa heeft PostNL inmiddels naast de Benelux ook sterke marktposities in Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Daarnaast zet PostNL steeds meer in op e-commerce. Online shoppen wordt steeds populairder en de stroom pakketten neemt dus ook toe. Inmiddels hebben ze ook zelf een aantal goedlopende online initiatieven ontplooid.

Netwerk VSP

Netwerk VSP bezorgt ongeadresseerd reclamedrukwerk en geadresseerde post in heel Nederland. Met ruim 22 duizend folderbezorgers en ruim vijfduizend postbezorgers distribueren zij jaarlijks meer dan zes miljard folders, magazines, mailings en catalogi. Netwerk VSP is 100% dochter van PostNL.

Netwerk VSP levert op twee vaste dagen, namelijk donderdag en vrijdag. Om uw post door Netwerk VSP te laten bezorgen dient u uw adres uit te breiden met een extra regel. In deze regel komen kenmerken te staan zodat Netwerk VSP de post eenvoudig kan sorteren. Meer informatie over de producten van Netwerk VSP vindt u hier.

Sandd

Sandd is het op één na grootste postbedrijf van Nederland en richt zich op de bezorging van geadresseerde partijenpost, zoals direct mail en abonneebladen. Sinds de liberalisering van de Nederlandse postmarkt richt Sandd zich ook op transactiepost, zoals facturen en polissen.

Sandd distribueert op vaste bezorgdagen via een zelf opgebouwd landelijk netwerk. Aanleverdagen zijn donderdag en dinsdag. Levert u uw post aan op donderdag dan zal het de dinsdag daarna bezorgd worden. Levert u op dinsdag aan dan zal de post de eerstvolgende vrijdag bezorgd worden.

Om uw post door Sandd te laten bezorgen dient u zich wel aan een aantal voorwaarden te houden m.b.t. de aanlevering. Op de website vindt u meer informatie over de werkwijze van Sandd.

Axender

Axender is de landelijke folderverspreider met het grootste bereik. Zij komen overal waar uw klanten zitten, van de grote steden tot aan de buitengebieden. Samen met u maken zij inzichtelijk waar uw (potentiële) klanten zich bevinden en hoe zij deze het beste kunnen bereiken en activeren. Axender is bij uitstek de verspreider die de kennis in huis heeft om een verspreiding ‘intelligent’ te maken; door consumentengegevens en klantendata aan een verspreidplan toe te voegen, bereiken zij uw doelgroep maximaal.

Hier staat in globale stappen het proces beschreven.

Tips over postverzending.

Iedere postverspreider hanteert tarieven op basis van het gewicht, aantal, formaat, bestemming, bezorgdag en ook de wijze van aanlevering. Des te meer werk u het postbedrijf uit handen neemt des te lager wordt het tarief. Denk hierbij o.a. aan bundelen en sorteren.

Wilt u tips en advies over een optimale postverwerking neem dan contact met ons op.

 

Topics: Direct Mail, Post, Postnl