PostNL verbetert proces brievenbuspakket

Blog overzicht  |  

Het brievenbuspakje is een zeer handige optie wanneer je kleine goederen of dikke post wilt versturen. Op 4 oktober optimaliseerde PostNL het verzendproces van deze verzendoptie waardoor het brievenbuspakje een zeer goed alternatief is geworden voor een ‘standaard’ pakket. Lees snel verder om te ontdekken wat er is veranderd. 

Een paar maanden geleden schreven we al een blog over de voordelen van het brievenbuspakje. Vandaag praten we je bij over hoe het brievenbuspakje tegenwoordig nóg efficiënter in gebruik is.

 1. Wijzigingen brievenbuspakje
 2. Oude situatie brievenbuspakje
 3. Nieuwe situatie brievenbuspakje
 4. Conclusie brievenbuspakje

Wijzigingen brievenbuspakje

Aan bovenstaande voordelen is gelukkig niks veranderd. Maar wat veranderde er dan wel? Bovenal is er slim gekeken naar de route van de postbezorger. Waar je het brievenbuspakje eerder maar tot beperkte hoogte kon volgen, krijgen zowel zender als ontvanger nu meer en betere informatie over de status van het brievenbuspakket.

Om de nieuwe situatie goed uit te kunnen leggen, maken we in de volgende alinea de vergelijking tussen de oude en nieuwe situatie.

Oude situatie brievenbuspakje

Koos je een tijdje geleden voor een brievenbuspakje dan kreeg je daarbij track en trace informatie. Helaas kwam het geregeld voor dat deze informatie niet volledig of kloppend was. 

Wat daarvan de oorzaak was? Om brievenbuspakjes te scannen en ze zo van de juiste status te voorzien, hebben postbezorgers - niet te verwarren met pakketbezorgers - een telefoon met data-abonnement nodig. 

Postbezorgers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf hiervan en hoewel ze een vergoeding krijgen om deze benodigdheden aan te schaffen, is niet elke postbezorger voorzien. Ook zijn er postbezorgers die wel een telefoon hebben, maar deze niet willen gebruiken voor werk. 

Eigen werkwijze

Daarnaast hielden sommigen er een eigen werkwijze op na. Zij scanden dan alle barcodes van de brievenbuspakjes in hun tas voordat ze gingen lopen waardoor het brievenbuspakje de verkeerde status kreeg. Lees: ontvanger kreeg de melding dat het brievenbuspakje bezorgd was, terwijl de bezorger nog aan het lopen was. Niet zo handig, want hierdoor wist niemand wat nu echt de status was, wat leidde tot verwarring en frustratie. 

Naast de scan van de postbode bleven brievenbuspakjes ook geregeld staan op het sorteercentrum, die vervolgens niet werden geregistreerd. Hierdoor werd een vertraging niet vastgelegd - en dus ook niet gecommuniceerd met de ontvanger van het pakket.

Nieuwe situatie brievenbuspakje

Inmiddels zijn bovenstaande problemen verholpen dankzij een efficiënter verzend- en bezorgproces. Stuur je vanaf nu een brievenbuspakje met track en trace dan zijn er in het proces extra scans toegevoegd en krijg jij als gebruiker dus meer inzicht in waar je zending zich bevindt. Zo weten zowel zender als ontvanger op tijd wanneer een zending vertraagd is. 

Door het proces aan te passen is nu het systeem leidend. Zodra de bezorger gaat lopen krijgen alle brievenbuspakjes de status ‘Bezorger is onderweg’. Als de ronde is gelopen wordt deze status bij elk brievenbuspakje gewijzigd naar ‘Zending is bezorgd in brievenbus’. 

brievenbuspakjes verzenden met Frama

Brievenbuspakjes versturen

Past het door de brievenbus? Kies dan voor het brievenbuspakje.  

  •  
   Extra voordelig: al vanaf € 4,24
  •  
   Ontvanger hoeft niet thuis te zijn
  •  
   Online volgen via Track en Trace
 Meer informatie

Aparte scan

Kan een brievenbuspakje toch niet bezorgd worden? Dan zal het apart worden gescand en krijgt het een andere melding. Dit komt eigenlijk alleen voor wanneer het brievenbuspakje te groot blijkt en dus niet door de brievenbus kan.

Door de nieuwe situatie krijgen alle betrokkenen meer inzicht op de logistieke werkelijkheid en kunnen we met z’n allen nog meer profiteren van de gemakken van het brievenbuspakje. Informatie die je krijgt zal nog meer up-to-date zijn en daardoor dus beter betrouwbaar zijn. 

Conclusie brievenbuspakje

Kortom, het brievenbuspakje is een slimme optie als je post wilt versturen - en sinds 4 oktober nóg beter geregeld dan voorheen. Hiermee levert het brievenbuspakje een dienst die qua prijs-kwaliteit verhouding een heel goed alternatief is voor een pakket. 

Nog een keer de wijzigingen op een rij:

 • Bezorgproces van brievenbuspakje is geoptimaliseerd
 • Meer track en trace-informatie en dus meer inzicht
 • Extra scans voor een betrouwbaarder proces
 • Systeem is leidend gemaakt om onduidelijkheid en fouten tegen te gaan

Advies op maat

Via het verzendplatform van Frama verstuur je eenvoudig alle soorten post waaronder brievenbuspakjes. Heb je vragen of wil je een zending aanmaken? Bekijk dan de pagina 'Brieven versturen' of neem contact met ons op. We helpen je graag.

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht