Een pakket versturen: wat zijn de kosten?

Blog overzicht  |  

Met welke vervoerder verstuur jij je pakketten? Dit kun je bepalen op basis van kosten, maar ook gemak en betrouwbaarheid zijn factoren waar je rekening mee moet houden. In dit blog lichten we de tarieven van verschillende vervoerders uit. 

 1. PostNL
 2. DHL
 3. DPD
 4. UPS
 5. GLS
 6. Fietskoerier
 7. Weet wat je koopt
 8. Zakelijk contract
 9. Alles bij elkaar

De kosten voor het versturen van een pakket zijn bij iedere aanbieder verschillend. Ook hangt het er van af wat voor pakket je verstuurt: grootte, gewicht en bestemming spelen hierbij een rol. 

Pakketten en post versturen kan via verschillende aanbieders. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een overzicht gemaakt van verschillende vervoerders en hun kosten.. Let op: om de vervoerders goed te kunnen vergelijken, hebben we contractvrije tarieven voor een standaard pakket tot 10 kilogram binnen Nederland als basis genomen. 

PostNL

Bij PostNL betaal je € 6,95 voor een standaard pakket als je deze laat bezorgen op een huisadres. Wil je je pakket versturen naar een PostNL punt, dan zijn de kosten € 6,45.

DHL

Voor het versturen van een pakket naar een huisadres, betaal je met DHL € 6,45. Wil je het versturen naar een DHL ServicePoint? Dan zijn de kosten voor een pakket € 5,45. 

DPD 

Wil je met DPD een pakket versturen naar een huisadres dan zijn de kosten € 5,60 per pakket. Een pakket versturen naar een DPD ‘shop’ kost je € 4,40.

UPS

In tegenstelling tot de andere vervoerders, bepaalt UPS de kosten voor het versturen van een pakket op basis van de afmetingen van het pakket. Zo kun je bij UPS bijvoorbeeld kiezen voor ‘extra klein’, ‘klein’ en ‘middelgroot’, en geldt voor al deze afmetingen dat de prijs geldt tot een maximaal gewicht van 70 kilogram.

De kosten voor een extra klein pakket met inhoud van 10.000 cm3 bedragen € 6,84. Voor een klein pakket tot maximaal 25.000 cm3 betaal je minstens € 7,51 en een middelgroot pakket tot 50.000 cm3 kost je € 7,85 of meer, afhankelijk van de extra’s die je toevoegt. 

GLS

Ook GLS wijkt qua tariefbepaling iets af van PostNL, DHL en DPD. Zij richten zich net als UPS op de grootte van een pakket en hebben hun prijsklassen ingedeeld op basis van drie maten: S, M en L. Bij een S pakket mag de maximale afmeting van de langste en korte zijde samen maximaal 50 centimeter zijn, bij een M pakket 80 centimeter en bij een L pakket 150 centimeter.

Voor een S pakket naar een huisadres betaal je € 6,25, voor een M pakket € 7,95 en voor een L pakket € 11,75.

Fietskoeriers 

Er bestaan tegenwoordig ook steeds meer fietskoerierbedrijven, die post en pakketten op een zo duurzaam mogelijke manier rondbrengen in verschillende steden. Eén van de bekendste fietsvervoerders op dit moment is Fietskoeriers.nl.

Hieronder een overzicht van wat de kosten zijn voor een pakket versturen met Fietskoeriers.nl. Deze prijs wordt bepaald op basis van het aantal fietssteden en het volume.

Voor een pakket in één van de 60+ fietssteden in Nederland tot 10 kilogram, betaal je:

 • 1000-1500 stuks per maand en 50-70 stuks per dag: € 4,25
 • 1500-2000 stuks per maand en 70-95 stuks per dag: € 4,14
 • 2000-2000 stuks per maand en 95-145 stuks per dag: € 4,02
 • >3000 stuks per maand en 145-240 stuks per dag: maatwerk

Kies je voor alles-in-één pakketbezorging en laat je al je pakketten door fietskoeriers bezorgen zowel in de 60+ steden als daarbuiten? Dan wordt de prijs bepaald op basis van de aantallen van het landelijk volume - en kun je rekenen op de volgende kosten voor het versturen van een pakket: 

 • 200-500 stuks per maand en 10-25 stuks per dag: € 5,91
 • 500-750 stuks per maand en 25-35 stuks per dag: € 5,64
 • 750-1000 stuks per maand en 30-35 stuks per dag: € 5,33
 • 1000-1500 stuks per maand en 50-70 stuks per dag: € 5,06

Weet wat je koopt 

Naast de prijzen, is het belangrijk te realiseren dat elke vervoerder andere services levert voor deze prijs. Bij de ene vervoerder koop je voor een bepaald bedrag een totaalpakket met alles erin, maar bij de andere vervoerder moet je bepaalde dingen er soms nog bijkopen. 

Denk aan:

 • Verzekerd versturen
 • Extra gewicht of afmetingen
 • Handtekening na ontvangst
 • Spoedservice

Houd daarnaast rekening met factoren als aflevergraad, op welke dagen er wordt bezorgd, gemak bij retouren, flexibiliteit en klantenservice. Soms is het beter om voor een vervoerder te kiezen met een hoger tarief, maar waarbij je wel zeker weet dat je pakket goed aankomt.

Zakelijk contract

Bij PostNL, DHL en DPD geldt dat als je een zakelijke gebruiker bent en een bepaalde hoeveelheid pakketten per maand verstuurt, je een contract kunt afsluiten met de vervoerder. Bij sommige vervoerders is dit al vanaf 10 pakketten per maand.

Het afsluiten van een zakelijk contract bij een vervoerder kan heel interessant zijn, zeker als je veel pakketten naar het buitenland verstuurt. Wil je weten wat de kosten voor het versturen van een pakket voor jou zouden zijn als zakelijke klant? Vraag dan een offerte op.

Alles bij elkaar

Wil je profiteren van groot gemak én aantrekkelijke tarieven? Maak dan kennis met het Frama verzendplatform. Daarmee verstuur je al je post eenvoudig online vanuit huis of kantoor.

Wil je nog efficiënter te werk gaan? Combineer dan het verzendplatform met een labelprinter van Frama. Zo bespaar je jezelf extra kosten, omdat het label dan niet meer op het postkantoor gedrukt hoeft te worden. Verstuur verschillende pakketten en laat je tarief bepalen op basis van je verzendvolume. 

Vrijblijvend advies

Pakketten en andere poststukken verzend je eenvoudig via het platform van Frama. Onze adviseurs staan voor je klaar om advies op maat te geven, gratis en vrijblijvend!

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht