Zijn uw gegevens gelekt bij een datalek?

Datalek
Gepubliceerd op: 22 juli 2019
Laatst bijgewerkt op: 27 januari 2020

Datalek meldingen verdubbeld

Er zijn steeds meer meldingen van datalekken. Deze week kwam naar voren dat het bij een Belgisch sociaal netwerk gaat om 49 miljoen getroffen accounts (bron: NU.nl). Het datalek dateert alweer van november 2012. De AVG-wet verplicht het bedrijf het lek te melden. Dit werd gedaan in 2018, maar pas deze week bleek dat het gaat om 49 miljoen accounts in plaats van de in 2018 genoemde 16 miljoen. Deze week is er een e-mail uit gegaan naar alle betrokken e-mailadressen met het advies om hun wachtwoord voor andere diensten te wijzigen. Security.nl meldde een soortgelijk bericht. Bij een uitnodigingssite zouden in april 100 miljoen adressen zijn buitgemaakt. De hacker wist toegang te krijgen tot het systeem en had daardoor de mogelijkheid om persoonsgegevens (namen, geboortedata, wachtwoorden, adresgegevens en telefoonnummers) te stelen.

Zijn uw gegevens gelekt?

Wilt uw weten of uw gegevens bij deze inbreuken zijn gelekt? Troy Hunt, een webbeveiligingsexpert van Microsoft, heeft een website ontwikkeld waar u kunt checken of uw gegevens zijn gelekt bij één van de datalekken in de afgelopen jaren. In totaal zijn er op dit moment 374 websites geregistreerd waar een datalek is geweest. Vul uw e-mailadres in op https://haveibeenpwned.com en zie welke bedrijven/websites uw gegevens hebben gelekt. Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt om gegevens op te vragen van de server en wordt nooit opgeslagen.

Check of u veilig e-mailt

Eén van de manieren waarop datalekken kunnen ontstaan is door slecht e-mailbeleid. Met de check van Frama ziet u meteen of u veilig e-mailt. U beantwoordt 5 korte vragen en ziet meteen wat u nog moet doen om veilig en AVG-compliant e-mails te verzenden.

Doe de check

 

RMail biedt de oplossing

Met RMail is het mogelijk om e-mails met een encryptie-wachtwoord te versturen. Voor maximale veiligheid wordt het wachtwoord via een ander kanaal dan e-mail gedeeld met de ontvanger, bijvoorbeeld telefonisch. De ontvanger kan de e-mail alleen openen door het wachtwoord in te voeren.

Tevens kunnen grote bestanden tot 1GB meegestuurd worden via RMail. Persoonlijke informatie hoeft niet meer gedeeld te worden via verzendmethodes zoals WeTransfer of Dropbox. Met RMail is er geen kans dat een derde partij de bestanden kan inzien en bestanden onnodig op een server blijven staan.

Lees hier meer over de functionaliteiten van RMail, zoals het aangetekend versturen van e-mails en het digitaal ondertekenen van contracten.

 

Bronnen:

https://www.nu.nl/internet/5965627/datalek-bij-belgisch-sociaal-medium-netlog-trof-49-miljoen-accounts.html

https://www.security.nl/posting/617143/Ruim+100+miljoen+e-mailadressen+gestolen+bij+Evite_com

Topics: message