Post verpakken: alles wat u wilt weten

Veelgestelde vragen patkketten
Gepubliceerd op: 6 oktober 2020
Laatst bijgewerkt op: 6 oktober 2020

Wilt u een pakket verzenden, dan is het belangrijk dat de verpakking aansluit bij het voorwerp dat u gaat versturen. Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden, zoals het verpakkingsmateriaal, de afmetingen van uw verpakking en eventuele bescherming, waarmee u voorkomt dat het product schade oploopt. 

Om uw goederen zo veilig en netjes mogelijk te verzenden, zijn er tal van mogelijkheden, te beginnen bij de verpakking zelf. 

Tips voor verpakken

Verstuurt u iets breekbaars, of een voorwerp met afwijkende vorm of afmetingen? Hieronder vindt u een aantal bruikbare tips.

 • Is het product dat u gaat versturen breekbaar? Wikkel het dan in meerdere lagen bubbeltjesplastic en zorg dat het goed is gefixeerd in de verpakking zodat het niet heen en weer schuift.
 • Indien u meerdere voorwerpen in één pakket verstuurt, is het belangrijk dat de voorwerpen elkaar niet raken, om schade te beperken.
 • Wilt u een zwaar voorwerp versturen, gebruik dan voor alle zijden piepschuimblokken - en dus géén zacht verpakkingsmateriaal zoals bubbeltjesfolie of papierproppen. Dit biedt een zwaar voorwerp onvoldoende bescherming.
 • Zorg ervoor dat de inhoud van de doos, de wanden niet raakt aan de binnenkant. Door het stapelen van pakketten, ontstaat er namelijk extra druk op uw pakket. 
 • Gebruik lucht- of schuimkussens, beschermende vlokken, piepschuimblokken en/of papierblokken om uw pakket op te vullen.
 • Vermijd het inpakken van zware voorwerpen samen met lichtere en/of breekbare voorwerpen.

 

chuttersnap-fyaTq-fIlro-unsplash

Verpakkingsvoorwaarden

Naast effectief verpakken, is het belangrijk dat u zich houdt aan de opgedragen richtlijnen die gelden bij het verzenden van een pakket.

Verstuurt u een pakket met Frama, dan zijn de AVG-richtlijnen van PostNL van toepassing. Pakketten worden beoordeeld op sorteermachinegeschiktheid. Een pakket is geschikt voor de sorteermachine, wanneer het zonder hulpmiddelen door de sorteermachine verwerkt kan worden, zonder dat hierbij mens, machine of inhoud een risico van beschadiging oplopen.

Pakketten die niet voldoen aan deze geschiktheid, moeten handmatig verwerkt worden. Dit kan de overkomstduur vertragen. Daarnaast geldt een toeslag voor handmatige verwerking. Met betrekking tot verpakken is handmatige verwerking nodig wanneer er sprake is van:

 • Aanduiding op het pakket: 'breekbaar' of 'voorzichtig behandelen'
 • Kokers of overige verpakkingsvormen waarbij het label niet horizontaal kan worden verwerkt. Voor ronde kokers geldt te allen tijde een toeslag.
 • Hout, metaal, gesealde pakketten en folies (bijvoorbeeld noppenfolie) of piepschuim.
 • Adres en barcode niet op de grootste of langste zijde kunnen.
 • Met tape of ander bindmateriaal 2 of meer pakketten samengevoegd tot 1 pakket.
 • De inhoud niet gefixeerd is in de verpakking (schuift heen en weer).
 • Pakketten die kleiner zijn dan 10 x 10 x 1 cm of groter zijn dan 100 x 70 x 58 cm.

Bij overschrijding van de maximale pakketdimensies (formaat 175 x 78 x 58 cm en/of gewicht >31,5 kg), wordt per pakket een toeslag in rekening gebracht. Deze toeslag komt nog bovenop het tarief voor het pakket.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen met betrekking tot verpakkingsmaterialen? Kijk dan eens op deze pagina.