Post adresseren voor een bestemming in het buitenland

adressering 1900-min
Gepubliceerd op: 20 juli 2020
Laatst bijgewerkt op: 20 juli 2020

Wilt u post naar het buitenland versturen? Dan is het belangrijk dat deze op de juiste manier geadresseerd wordt. Elk land heeft een andere manier van adresseren. In dit blogartikel zetten we de regels voor u op een rij.

Basisregels adresseren buitenland

Door de juiste manier van adresseren voorkomt u dat post vertraagt. Er zijn een aantal basisregels die gelden voor post die verstuurd wordt vanuit Nederland.

Zorg dat de volgende onderwerpen ieder op een eigen regel op het poststuk vermeld staan:

  • Naam van de ontvanger
  • Straatnaam en huisnummer
  • Postcode en woonplaats
  • Land van bestemming (in het Engels!)

En verder:

  • De woonplaats en land van bestemming dienen in hoofdletters opgeschreven te zijn.
  • Een dubbele spatie tussen de postcode en woonplaats.
  • Links bovenaan de envelop in het klein een retouradres met het woord ‘afzender’ of ‘retouradres’ ervoor. Indien u deze heeft, kunt u uw bedrijfslogo hier nog boven zetten.
  • Rechts bovenaan de frankering.

De meeste landen hebben een eigen manier van adresseren. Hier vindt u een overzicht van de adressering van 42 landen.

Adressering

De adressering van uw poststuk bevestigt of schrijft u het best in het midden van de grootste zijde. Verstevig de randen met plakband of tape, of gebruik een adressticker.

Het is ook mogelijk online een verzendlabel aan te maken. Plak deze goed vast op het poststuk en laat hierbij de barcode volledig open – dus ook geen doorzichtige tape! De computers kunnen de barcode anders niet goed scannen.

Retouradres

Bij post naar het buitenland is het extra belangrijk om retournaam en -adres op uw poststuk te vermelden. Hiermee wordt voorkomen dat post vertraagt of vernietigd wordt bij problemen met de bezorging.

Bij aangetekende of verzekerde poststukken in Nederland is het verplicht om een retouradres te vermelden.

Vermelding van telefoonnummer

Als u het telefoonnummer van de ontvanger hebt, is het handig om deze op het poststuk te vermelden. Zijn er problemen met de bezorging, dan kan de ontvanger gebeld worden. Schrijf het telefoonnummer op de achterkant van het poststuk, of op de voorkant onder het land van bestemming.

Topics: mail