Informatie over het verzenden van post en pakketten in tijden van het coronavirus

Corona_1900
Gepubliceerd op: 24 maart 2020
Laatst bijgewerkt op: 18 augustus 2021

Het bezorgen van post en pakketten draagt bij aan het in standhouden van het maatschappelijke verkeer. In Nederland en in veel andere landen wordt dus nog steeds bezorgd.

Volgens het RIVM is het risico van besmetting via post en pakketten heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Er is geen bewijs dat mensen door post en pakketten besmet zijn geraakt.

PostNL volgt de richtlijnen en direct contact wordt zoveel mogelijk beperkt. Ontvangers hoeven niet meer op het scanapparaat te tekenen voor ontvangst van een pakket of een aangetekende verzending. De bezorger doet dat namens de ontvanger door de laatste drie tekens van het nummer van paspoort of rijbewijs te noteren.

Vertraging in bezorging

PostNL bezorgt post en pakketten, maar houdt u alstublieft rekening met vertraging i.v.m. drukte en veiligheidsmaatregelen.

Meer volume

Alle verzoeken om extra volume te verwerken (inclusief zelfbrengers) kan PostNL niet meer honoreren, om de verwerking van reguliere volumes te kunnen blijven borgen. 

Ook wijzigingen in collectie tijdstippen kunnen we momenteel niet honoreren. Uiteraard blijft PostNL onverminderd collecteren op de door ons afgesproken tijdstip(pen). 

Pakketten België

Pakketten voor België worden ook nog bezorgd ondanks de Belgische lockdown maar het volume is inmiddels verdubbeld waardoor er vertragingen kunnen ontstaan.

Internationale post

Voor alle post en pakketten met een bestemming buiten de EU geldt vanaf maandag 13 april 2020 een toeslag.

De beschikbare capaciteit voor postaal vervoer per vliegtuig is afgenomen tot vrijwel niet beschikbaar. Gezien deze situatie kan PostNL haar post en pakketten niet langer verzenden met regulier postaal vervoer naar landen buiten de EU. Er wordt alternatief luchtvervoer georganiseerd zodat post en pakketten kunnen worden blijven vervoerd. Hier zijn echter wel extra kosten aan verbonden. Voor de bestemmingen buiten de EU wordt een toeslag ingevoerd om het alternatief transport te kunnen bekostigen. De toeslag verschilt per bestemming. De gemiddelde toeslag per pakket buiten de EU bedraagt € 3,60 per kilogram. De gemiddelde toeslag per brief buiten de EU (50g-2kg) bedraagt € 0,25 per item en de gemiddelde toeslag per pakje buiten EU (0-2kg) bedraagt € 2,50 per item.

U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van het alternatief of u kunt uw post en pakketten met bestemming buiten Europa voorlopig niet meer aanbieden. Op dit moment is nog het nog onduidelijk wanneer de normale tarieven weer gelden.

Actuele verstoringen

Naar een aantal landen kan PostNL op dit moment geen post en pakketten meer verzenden. Deze landen zullen dus ook vanaf vandaag dichtgezet worden in MijnFrama. Momenteel geldt dit voor onderstaande landen:

Anguilla, Bhutan, Brunei, Bahamas, Belize, Bolivia, Bosnië Herzegovina, Domenica, Ecuador, Guyana, Grenada, Guinee Bissau, Guinee, Haiti, Honduras, Irak, Jordanië, Kaaiman Eilanden, Laos, Libië, Maagden Eilanden, Marokko, Mongolië, Montserrat, Nicaragua, Panama, Papua Nieuw Guinea, Saba & Sint Eustatius, Seychellen, Saint Kitts en Nevis, Slovenië, Syrië, Saint Vincent and the Grenadines, Tajikistan, Tunesië, Turkmenistan, Venezuela, Yemen, Zuid Soedan. 

Houd voor uw buitenlandse zendingen rekening met vertraagde bezorging als gevolg van het coronavirus.

Updates
25 maart - Publicatiedatum
1 april - Extra landen zijn dichtgezet
7 april - Toeslag voor zendingen buiten de EU, extra landen dichtgezet
9 april - Extra landen zijn dichtgezet
26 mei - Een aantal landen zijn opengezet
5 november - Aantal landen dichtgezet

Topics: mail