Hoe frankeert u post naar het buitenland?

Buitenland_1900-2
Gepubliceerd op: 26 januari 2018
Laatst bijgewerkt op: 28 mei 2019

Van alle poststukken die vanuit Nederland verzonden worden heeft het grootste deel een bestemming in Nederland. Uiteraard gaat er ook post, brieven en pakketten, naar het buitenland. Wat zijn nu de tarieven voor een poststuk naar het buitenland en waar dient u rekening mee te houden?


Tariefzones

Ten eerste dient u rekening te houden met de verschillende tariefzones die PostNL hanteert. Voor brieven en pakketten zijn de zones ingedeeld in: EUR 1, EUR 2, en Wereld.

Zone-indeling brieven en pakketten

EUR1: België, Denemarken (excl. Faeröer Eilanden en Groenland), Duitsland, Frankrijk (incl. Corsica en Monaco), Italië (excl. San Marino en Vaticaanstad), Luxemburg, Oostenrijk, Spanje (incl. Balearen, excl. Canarische Eilanden), Verenigd Koninkrijk (excl. Gibraltar en de Kanaaleilanden), Zweden.

EUR2: alle overige landen in Europa (excl. Rusland). 

Wereld: alle overige landen (incl. Rusland). 

U leest in het tarievenboekje van PostNL hoe lang het duurt voordat het poststuk zijn bestemming bereikt. Voor verzending van goederen naar landen buiten de Europese Unie dienen douaneformulieren te worden gebruikt.

Douaneverklaring CN22 of CN23? Voor zendingen met goederen naar landen buiten de Europese Unie bestaan twee soorten douaneverklaringen:

1)     CN22 Voor het verzenden van alle goederen tot 2kg met een waarde tot € 425,- zonder track & trace gebruikt u de eenvoudige douanesticker CN22

2)     CN23 Voor het verzenden van alle goederen vanaf 2kg of met een waarde boven de € 425,- gebruikt u het uitgebreidere douaneformulier CN23

Dit geldt ook voor alle briefpost die u verzekerd verzendt.

Priority servicekader

Priority_Logo_Groot.png

Voor het verzenden van Losse post (dus geen Partijenpost) maakt u altijd gebruik van het Priority-servicekader. Dit betekent dat deze post met voorrang de grens over gaat. Priority-post moet zijn voorzien van een Priority-sticker of een Priority-afbeelding die op het poststuk is voorgedrukt. Dit geldt voor Brief Buitenland en voor de services voor Brief Buitenland, Aangetekend en Verzekerservice en al uw post gefrankeerd met de frankeermachine.

Uw Prioritypost dient voorzien te zijn van een Priorityzegel, een Prioritysticker of de Priority-afbeelding op uw Zending. Deze is verkrijgbaar bij PostNL maar de Ecomail, Mailmax en Matrix frankeermachine (alleen NetSet2) frankeren deze automatisch mee. Een Priority-aanduiding dient altijd gebruikt te worden!. 

Adressering en opmaak

Het land van bestemming moet altijd in het Nederlands of het Engels op de onderste adresregel van het poststuk vermeld worden. Daarnaast moeten de woon- of vestigingsplaats van de geadresseerde en het land van bestemming in hoofdletters worden vermeld. Overige adresgegevens, zoals naam en straat mogen in de taal van het land van bestemming worden vermeld. Indien een land een postcode kent, bent u verplicht deze op te nemen. Poststukken naar het buitenland moeten worden voorzien van een afzender- of retouradres. Dit mag uitsluitend een adres in Nederland zijn. Het adres van de afzender, indien geplaatst op de voorkant van het poststuk, dienen op één enkele regel te worden vermeld. 

Pakket

Aangetekend pakket buitenland

  • Voor verzending van pakketten naar landen buiten de Europese Unie dient het douaneformulier CN23 te worden gebruikt.   

Pakket buitenland

  • Voor verzending van pakketten mèt Track & Trace naar landen buiten de Europese Unie (zones EUR 2 en Wereld) dient het douaneformulier CN23 te worden gebruikt.
  • Voor verzending van pakketten zónder Track & Trace (pakje buitenland) naar landen buiten de Europese Unie dient het  douaneformulier CN22 te worden gebruikt voor goederen met een waarde tot €425. Is de waarde hoger dan € 425,- dan dient een CN23 douaneformulier te worden gebruikt.

Pakket met verzekerservice buitenland

  • Bij verzending van pakketten met Verzekerservice naar het buitenland is het  gebruik van een Sealbag niet verplicht. PostNL raadt dit echter wel aan wanneer uw pakket in een Sealbag past. Als u geen Sealbag gebruikt, dient u er zelf voor te  zorgen dat het poststuk voldoende stevig verpakt en verzegeld is.
  • Voor verzending van pakketten naar landen buiten de Europese Unie dient het douaneformulier CN23 te worden gebruikt. 

Praktische tips bij het invullen van de douaneformulieren

  • Invullen in het Engels, of de taal van het bestemmingsland. Gebruik de douaneverklaring CN23, indien de inhoudswaarde meer dan 425 euro is.
  • Beschrijf elk artikel apart, en vermeld aantal, gewicht (in gram) en waarde (in €). Vermeld ook het totaal gewicht en de totale waarde van de inhoud. Doe dit ook als het om een geschenkzending, document of handelsmonster gat. Bij onvoldoende of onjuiste gegevens kan uw zending worden vertraagd, geretourneerd of zelfs in beslag worden genomen.
  • Extra voorwaarde voor handelszendingen: specificeer elk artikel met de 6-cijferige HS-goederencode van de Wereld Douane Unie (WCO) en vermeld het land van oorsprong (dit is het land van productie of assemblage). Voor meer informatie: zie douane.nl Voor een snellere douane-afhandeling: bevestig een factuur aan de buitenzijde van elke handelszending.
  • Ook het ontbreken van uw handtekening kan er toe leiden dat het poststuk niet of met vertraging wordt afgeleverd.

Frankeer uw post eenvoudig met een frankeermachine

U kunt uw post zeer eenvoudig frankeren met de Frama frankeermachine. Alle tarieven staan in de machine voorgeprogrammeerd en de Priority-afbeelding wordt automatisch geprint zodra u een poststuk naar het buitenland verzendt. Om zelf het gemak te ervaren kunt u al frankeren vanaf € 7,95 per maand inclusief inkt en service.

Verzend uw pakketten eenvoudig, efficiënt en tegen gereduceerde tarieven

Wist u dat u naast uw brievenbuspost ook uw brievenbuspakje en pakketten voordelig in Nederland en ver daar buiten kan verzenden? Frama biedt de oplossing via Frama Parcel. Om te ervaren hoe dat werkt, kunt u heel eenvoudig via de online portal MijnFrama aangeven wat en naar wie u het pakket wilt verzenden. Vervolgens print u het verzendlabel en het pakket is klaar voor verzending. Nog geen account? Vraag deze direct gratis aan.

Topics: Portokosten, Frankeren, Pakketten, Buitenlandse post, posttarieven, pakketen verzenden buitenland, mail, tariefzones postnl