Post verpakken: zo verstuur je goederen in een koker zonder toeslag

Blog overzicht  |  

Verzendkokers zijn super handig als je drukwerk of langere voorwerpen wilt versturen. Maar let op: doe je dit niet op de juiste manier dan kun je achteraf geconfronteerd worden met extra kosten. Waar komen die kosten vandaan en kan je deze ook voorkomen? Je leest het in dit blog.

  1. Toeslag voor ronde verzendkokers
  2. Labels plakken op verzendkoker

Praktisch gezien is een ronde koker inderdaad een goed idee. Zo weet je zeker dat jouw product ongedeerd en wel aankomt bij de ontvanger. Maar bij de postbedrijven zijn ze helaas minder blij met ronde kokers. Zodra zo’n koker in het sorteerproces op de band komt, rolt deze namelijk alle kanten op.

Om te zorgen dat ronde kokers wel goed verzonden kunnen worden, worden deze handmatig verwerkt. Jouw zending wordt dan als ‘niet machinegeschikt’ (NMG) gemarkeerd, wat betekent dat je een toeslag moet betalen.

Toeslag voor ronde verzendkokers

Als we kijken naar verschillende postbedrijven is deze meerprijs gemiddeld vier euro. Deze toeslag betaal je naast de normale verzendprijs van de koker, waardoor de totaalprijs van je zending flink kan oplopen.

Wat is dan een goed alternatief? In de meeste gevallen is het voordeliger om te kiezen voor ander verpakkingsmateriaal dan het betalen van de toeslag. Wij lichten hieronder een aantal interessante opties uit om efficiënt jouw pakketten te versturen.


Driehoekskoker

In plaats van een ronde koker kun je kiezen voor een driehoekskoker. Hiervoor betaal je iets meer dan voor een ronde verzendkoker, maar deze zijn nog altijd een stuk goedkoper dan de toeslag die je betaalt voor een ronde koker. 

Door te kiezen voor een driehoekige verzendkoker kies je voor een goed alternatief, want jouw koker rolt niet meer van de band en het postbedrijf hoeft dus geen handmatige bewerkingen uit te voeren in het sorteerproces.

Vierkante verzendkoker

Naast driehoekige verzendkokers kun je ook kiezen voor een vierkante verzendkoker als alternatief op de ronde verzendkoker. Net als een driehoekskoker rolt een vierkante verzendkoker niet weg, waardoor je geen toeslag betaalt. 

Een ander voordeel van de vierkante verzendkoker is dat je deze efficiënt kunt stapelen. Zo benut je opbergruimte optimaal en behoud je altijd overzicht. 

Verschillende sluitingen

Verzendkokers zijn verkrijgbaar met verschillende sluitingen. Denk aan verzendkokers met vouwsluiting, verzendkokers met sluitstrip of verzendkokers met plastic deksel, ook wel ‘plug’ genoemd. In geval van de plastic deksel wordt deze er meestal bijgeleverd. Zo niet, kun je deze ook los bestellen op verschillende websites. 

Rolstop koker sleeve

Heb je bovenstaande mogelijkheden gelezen, maar wil je toch graag je goederen in ronde koker verzenden? Dan bestaan er slimme tools die je kunt gebruiken om te zorgen dat je koker toch stil blijft liggen - en je dus geen extra kosten betaalt.

Een van deze slimme tools is de ‘rolstop sleeve’. Dit is een klein, opvouwbaar stukje karton dat je om je ronde verzendkoker kunt bevestigen. Hierdoor gaat je koker niet rollen en daar zal het postpersoneel erg blij mee zijn. Wil je van deze optie gebruik maken, dan betaal je dus voor de koker én sleeve. Maar de totaalkosten van dit hele plaatje zijn alsnog een stuk lager dan wanneer je een koker met toeslag betaalt. 

Labels plakken op verzendkoker

Heb je de juiste keuze gemaakt voor je verpakking? Dan is er nog een laatste ding waar je rekening mee moet houden: het plakken van je verzendlabel. Wat voor verpakking je ook gebruikt, het verzendlabel dient altijd in z’n geheel op de langste zijde van je pakket te worden geplakt. Plak je je verzendlabel niet goed? Dan krijg je alsnog een toeslag.

Vrijblijvend advies op maat

Wil je meer weten over de verzendverpakkingen? Onze adviseurs staan voor je klaar om passend advies op maat te geven, gratis en vrijblijvend!

Contact opnemen
bubble
bubble1
Blog overzicht