De grootste postbedrijven van Nederland

Adresseren naar buitenland_groot
Gepubliceerd op: 4 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op: 4 augustus 2020

Lange tijd was post in Nederland een monopolieactiviteit die werd uitgevoerd door een staatsbedrijf. Na de beursgang in 1994, vervulde een gereguleerd privaat bedrijf deze monopoliepositie. Sinds 2009 is het elk bedrijf toegestaan om alle postdiensten aan te bieden.

In het regelgevende kader werd nadrukkelijk ruimte geboden voor nieuwe postbedrijven om hun eigen logistieke netwerk op te bouwen en te ontwikkelen. Elk postbedrijf moet zich bij oprichting registreren bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze houdt toezicht op postbedrijven en controleert of zij voldoen aan wet- en regelgeving.

Sinds 1 februari 2020 zijn de twee grootste postbedrijven in Nederland samengevoegd. Sandd en PostNL opereren nu samen onder de vlag van PostNL. Er zijn echter wel alternatieven. Het voordeel voor u als bedrijf is dat u zelf een keuze kunt maken met welk postbedrijf u uw post wilt laten bezorgen. In dit blog treft u een overzicht van de bekendste postbedrijven die het overgrote deel van de post in Nederland bezorgen.

PostNL

Het grootste en bekendste postbedrijf in Nederland is PostNL. Zij bezorgen dagelijks al uw post waaronder reclamedrukwerk, geadresseerd en ongeadresseerde post, huis aan huis-, pakketten- en losse brievenpost. PostNL is actief op het gebied van post, pakketten en e-commerce.

Door de overnames van Sandd en Van Straaten Post, is PostNL weer een landelijke monopolist geworden. Ze zijn een sterke speler in de Nederlandse markt. Dankzij de liberalisering van de postmarken in Europa, heeft PostNL inmiddels naast de Benelux ook sterke marketingposities in Duitsland, Groot-Brittanië en Italië.

E-commerce

Daarnaast zet PostNL steeds meer in op e-commerce. Online shoppen wordt immers steeds populairder, dus de stroom naar pakketten neemt ook toe.

Alternatieven voor PostNL

Regionale organisaties als fietskoeriers, Intrapost en FRL proberen te concurreren met PostNL.

Fietskoeriers

Een fietskoerier bij u in de buurt haalt uw post op en bezorgt deze direct bij de ontvanger of bij een postaanbieder als PostNL. Fietskoeriers staan bekend om de snelle levering en duurzaamheid. Ze bieden vaak ook de mogelijkheid om uw post te frankeren (hyperlink naar frankeren).

Intrapost en FRL

Intrapost en FRL versturen post voor de zakelijke markt. De post wordt dagelijks opgehaald, gefrankeerd en afgeleverd bij de ontvanger.

Pakketten

Tegenwoordig zijn veel bedrijven gespecialiseerd in het bezorgen van pakketten. Samen met PostNL zijn DHL, GLS, UPS en DPD de grootste aanbieders in het bezorgen van pakketten. Zij zijn de enigen met pakketpunten door heel het land voor zowel particuliere- als zakelijke klanten.

Tips over postverzending

Iedere postverspreider hanteert zijn eigen tarieven op basis van het gewicht, aantal, formaat, bestemming, bezorgdag en ook de wijze van aflevering. Des te meer werk u het postbedrijf uit handen neemt, des te lager wordt het tarief.

Wilt u tips of persoonlijk advies over een optimale postverwerking? Neem dan contact met ons op.

Topics: mail