Gepubliceerd op: 10 september 2014
Laatst geüpdatet op: 22 januari 2020

PostNL beweegt zich langzaam naar een organisatie dat is ingericht op pakketten. Wereldwijd neemt het aantal verstuurde pakketten enorm toe, terwijl juist de briefpost afneemt. Briefpost wordt vervangen door e-mail maar een pakket is niet te digitaliseren. Misschien volgt dat wel in de toekomst als iedereen een 3D printer heeft staan. Laten we eerst stilstaan hoe we een pakket van A naar B krijgen. 

Pakket versturen: Hoe doet u dit?

PostNL is de bekendste verzender van brieven en pakketten van Nederland. We staan in dit artikel daarom stil bij het versturen van een pakket via PostNL.

Laten we inspelen op de actualiteit. We gaan ter illustratie een iPhone 5 versturen. De hele wereld heeft de introductie van de iPhone 6 meegekregen. Uiteraard heeft de iPhone Plus al besteld en verwacht u hem over een tijdje op de mat. Maar nu moet u uw eigen iPhone 5 nog verkopen. U heeft hem op markplaats gezet en binnen een dag verkocht. Hoe gaan we die nu als pakket versturen?

Pakket verpakken

We gaan ervan uit dat u weet hoe u de iPhone moet verpakken. Waarschijnlijk heeft u zelfs nog de originele verpakking. Om het helemaal netjes te doen en hem zo onopvallend mogelijk te versturen, zorgt u ervoor dat er nog een doosje omheen zit. Het pakket is niet groter dan 100x50x50 cm en weegt minder dan 10kg. Daarmee voldoet het pakket aan een pakketzending tot 10kg en kan hij voor € 6,95 verstuurd worden.

Adres van de ontvanger en afzender

Logischerwijs dient het adres van de ontvanger op het pakket aanwezig te zijn. Zorg dat deze duidelijk aan de bovenzijde van het pakket zit. Het is aan te raden om ook uw eigen adres op het pakket te vermelden. Stel dat hij onverhoopt terug moet naar de afzender dan moeten ze natuurlijk wel weten dat u dit bent.

Zorg wel voor een duidelijk onderscheid tussen het adres van de ontvanger en afzender zodat PostNL deze goed kan scannen en u uw niet uw eigen iPhone weer terugkrijgt. Bekijk het voorbeeld zoals PostNL het adresetiket opmaakt.

Traceren van uw pakket

Het is inmiddels een standaard geworden dat u kunt zien waar het pakket zich bevindt. Nog meer dan u, wil de ontvanger graag weten waar zijn 'nieuwe' iPhone blijft. Zodra u het pakket online aanmeld of afgeeft bij PostNL wordt een 1D barcode toegevoegd. Onder deze barcode staat een '3S' nummer. M.b.v. dit nummer kunt u via de website van PostNL inzien waar uw iPhone zich bevindt. Uiteraard kunt u dit nummer delen met de ontvanger. Dan weet hij of zij tenminste ook wanneer het pakket binnenkomt i.p.v. dat hij u lastig gaat vallen.

Als extra service kunt u een handtekening voor ontvangst opnemen. Dit voorkomt achteraf de discussie of het pakket wel of niet is aangekomen. Wilt u nog meer zekerheid, dan kunt u zelfs kiezen om het pakket aangetekend of verzekerd te versturen. Meer informatie hierover vindt u in het eBook.

Regel het via een PostNL postkantoor of pakketpunt

Als u uw pakket afgeeft bij een PostNL pakketpunt of postkantoor kan ter plaatse een kant en klaar etiket uitgedraaid worden met adresgegevens en 1D barcode/3S nummer. Zorg dat u alle gegevens bij u heeft zodat het juiste etiket gemaakt kan worden. Betalen doet u dan ter plaatse. U kunt dit evt. ook online doen op de website van PostNL. Dan dient u via bijv. iDeal te betalen en zelf het etiket te printen. Uiteindelijk moet u alsnog het pakket afgeven aan PostNL.

Het antwoord op uw vragen

We hebben een eBook samengesteld waarin o.a. de veel gestelde vragen over pakketpost worden beantwoord. Tevens vindt u de tarieven voor normale pakketpost maar ook van aangetekend en verzekerde pakketten. Download het eBook gratis!

 

Topics: Postnl, Pakketten