Gepubliceerd op: 22 juni 2015
Laatst geüpdatet op: 22 januari 2020

De vakantieperiode is begonnen en dat is te merken. Het is rustiger op de weg omdat de meeste van ons gaan genieten van hun welverdiende rust. Dit betekent dat het qua werk ook wat rustiger wordt. Een mooie periode om juist eens dingen te bekijken die doorgaans blijven liggen omdat ze minder prioriteit hebben.

Sta komende periode eens stil bij de manier waarop u frankeert en of dat voor jullie de voordeligste manier is. Vaak gebruikt men al jaren dezelfde methode om post te frankeren. Terwijl de poststroom wel verandert, laten we de manier waarop we frankeren ongemoeid. Tijd om daar eens naar te kijken en uzelf wellicht compleet te laten verrassen. 

 

De voordeligste manier om te frankeren

De voordeligste manier om te frankeren is voor iedere poststroom anders. Hoeveelheid, gewicht, en formaat zijn van groot belang op de portokosten. Hoe zwaarder, hoe duurder en meer is niet per definitie goedkoper. 

"Ik heb een contract met PostNL want dat is het voordeligst." gaat anno 2015 niet meer op.

Dit is een veel gehoorde opmerking. Doorgaans hebben degene die dit zeggen een overeenkomst met PostNL voor partijenpost. PostNL heeft met name de laatste jaren de spelregels veranderd van partijenpost. Een eenvoudig voorbeeld: U moet in 2014 voor minimaal € 20 aan post aanleveren. Doet u dit niet dan betaalt u toch € 20. Voorheen was dit € 15. Dit is een verhoging die redelijk stilletjes werd doorgevoerd maar er wel voor zorgt dat u ongeveer 10 brieven meer moet versturen om aan het minimum orderbedrag te komen.

Helaas komen we in de praktijk regelmatig tegen dat voor slechts 5 brieven € 20 wordt betaald. De brieven moeten immers toch de deur uit. In dit geval moet u gewoon kiezen voor postzegels of een frankeermachine. Natuurlijk kunt u postzegels of een frankeermachine ook gebruiken naast partijenpost.

Nog een voorbeeld: U heeft 60 brieven. Gemiddeld weegt een standaard brief zo'n 16 gram. Dan hebben we gewoon een envelop met 1 blad erin. Bij partijenpost betaalt u dan per brief ongeveer 62 cent. Dit tarief is gebaseerd op de informatie uit het tarievenboekje van PostNL. Dat is bijna evenveel als een postzegel terwijl u toch redelijk wat post aanlevert. In dit geval zou de frankeermachine het gunstigste tarief bieden, namelijk 56 cent per brief.

Tijd is geld!

Er bestaan situaties met 30 poststukken per dag waarbij postzegels zelfs voordeliger zijn dan via partijenpost. Dan zal het tarief per poststuk wellicht voordeliger zijn met postzegels maar om elke dag op 30 enveloppen postzegels te plakken is niet efficiënt. Postzegels plakken is tijdrovend en we weten allemaal tijd is geld. Bij partijenpost dient u eerst alle enveloppen te tellen en wegen en vervolgens te bepalen wat het gemiddelde gewicht is. Met andere woorden, ook dit kost tijd en dus geld! Een frankeermachine frankeert sneller dan postzegels maar ieder poststuk dient wel apart gefrankeerd te worden. 

Het is een stuk lastiger om tijd uit te drukken in geld maar belangrijk genoeg om mee te nemen in het vergelijk.

Binnen 5 seconden weet de voordeligste methode

Tijd is lastig uit te drukken in geld. Posttarieven lenen zich hier uitstekend voor en vallen zeer goed met elkaar te vergelijken. Nu kunt u het tarievenboekje van PostNL gaan uitpluizen en de tarieven met elkaar gaan vergelijken maar dit kan sneller. Er is een online rekenmodule beschikbaar waarmee u de portokosten van verschillende methodes met elkaar kan vergelijken. De module baseert zich op de methodes die PostNL aanbiedt. De vergelijking die wordt gemaakt is tussen postzegels, de frankeermachine en partijenpost. Vul uw poststroom in en binnen 5 seconden heeft u een uitgebreid vergelijk.

Uitgebreide vergelijking in het gratis eBook

Om e.e.a. nog verder toe te lichten hebben we een eBook beschikbaar waar nog meer ins en outs van postzegels, de frankeermachine en partijenpost worden behandeld. We behandelen de voor- en nadelen en noemen de tarieven per methode. Tevens staan er een twee situatieschetsen waarbij deze methodes met elkaar vergeleken worden. Download het eBook.

 

Topics: Frankeermachine, Portokosten, Postzegel, Frankeren, Partijenpost